Skip to main content

AngularJS interview questions - Part 1

  
Q1. What is AngularJS?  
Ans: AngularJS is open source client side MV* (Model – View – Whatever) framework for creating dynamic web applications. It gives life to your static HTML and makes it dynamic with its magic. It extends HTML using directives, expression and data binding techniques to define a powerful HTML template.
Q2. Is AngularJS a framework, library or a plugin?  
Ans: The suitable answer is that its a framework. As its lightweight so people also get confused between library and framework.AngularJS is open source client side MVC framework for creating dynamic web applications.
Q3. Is it same as jQuery?  
Ans: NO. jQuery is great library for manipulating the DOM, providing better user experience with animations and effects. You can create website using jQuery but not a web application. jQuery is just a library to play around with HTML, where as AngularJS is a framework to build a dynamic web app as it supports two data binding, MVC, allow testability, templates and many more. Its like AngularJS like a toolbox and jQuery is just a tool. You can read more here.
Q4. Does Angular use the jQuery library?  
Ans: YES, Angular can use jQuery if it's present in your app when the application is being bootstrapped. If jQuery is not present in your script path, Angular falls back to its own implementation of the subset of jQuery that we call jQLite.
Q5. Why AngularJS?  
Ans: AngularJS lets you extend HTML vocabulary for your application. The resulting environment is extraordinarily expressive, readable, and quick to develop.
  • MVC implementation is done right.
  • It extends HTML using directives, expression and data binding techniques to define a powerful HTML template.
  • Two way data-binding, form validations, routing supports, inbuilt services.
  • REST friendly.
  • Dependency injection support.
  • It helps you to structure and test your JavaScript code.
Q6. What are the key features/concepts of Angular.js?
Ans: When you start learning AngularJS, you will come across following terms and these are the features/concept of AngularJS.

  • Scope
  • Directives
  • Expression
  • Filters
  • Data Bindings
  • Model
  • View
  • Controller
  • Modules
  • Services
  • Dependency Injection
Q7. Is AngularJS is compatible with all modern browsers?  
Ans: YES. AngularJS team run extensive test suite against the following browsers: Safari, Chrome, Firefox, Opera 15, IE9 and mobile browsers (Android, Chrome Mobile, iOS Safari).
Q8. What is the basic need to start with AngularJS?  
Ans: To start with AngularJS, one need to make reference of angular.js. The latest version of AngularJS can be downloaded from AngularJS.com. You can either download the required js file and then host them locally or you can also use google CDN for referencing it. Here is the link for google CDN url for referencing AngularJS.
Q9. How does the AngularJS framework initialize itself?  
Ans: The AngularJS has a self-executing anonymous function present in angular.js code, which does the initialization of AngularJS. Here is how below it looks,

function(window, document, undefined) {
<!--
here goes entire AngularJS code
including functions, services, providers etc related code goes here
-->
if (window.angular.bootstrap) {
//AngularJS is already loaded, so we can return here...
console.log('WARNING: Tried to load angular more than once.');
return;
}
//try to bind to jquery now so that one can write angular.element().read()
//but we will rebind on bootstrap again.
bindJQuery();
publishExternalAPI(angular);
jqLite(document).ready(function() {
angularInit(document, bootstrap);
});
})(window, document);



Above function first check if Angular has already been setup. If it has, we return here to prevent Angular from trying to initialize itself a second time. And then it binds jQuery (if present) and publish external API. And finally angularInit() method does the trick for initialization of AngularJS.

Following articles are recommended to know in detail.
How AngularJS Works – Explained with Angular Code
Dissecting Angular: Initializing An App


Q10. What is the bootstrapping in AngularJS?
Ans: Bootstrapping in AngularJS is nothing but just initializing, or starting, your Angular app. AngularJS supports automatic bootstrapping as well as manual way as well.


source: http://www.jquerybyexample.net/2014/12/latest-angularjs-interview-question-1.html

Comments

Popular posts from this blog

How to create a Barcode Using PHP Barcode 128 Generator

A barcode is an optical, machine-readable, representation of data, the data usually describes something about the object that carries the barcode.We will use PHP to generate Barcode in this tutorial. In this script, we are using coding which will generate barcodes in barcode format Code 128 . First, we will create index.php which will ask for the user input for which Barcode has to be created PHP Barcode Generator <fieldset><legend>Detail Informations</legend><form action="createbarcode.php" method="post"><b>Enter Your Code </b><input name="barcode" type="text" /><input type="submit" value="Create Barcode" /></form></fieldset> Now we will create createbarcode.php which will call function from Barcode code128 class for creating barcode <? php include('barcode128.php'); // include php barcode 128 class // design our barcode display echo

Document Expired or Webpage has expired on back button

If you have a dinamic website and want to allow your visitors to use the back button after they sent a form with the post method, the best combination I found was: <?php header("Expires: Sat, 01 Jan 2000 00:00:00 GMT"); header("Last-Modified: ".gmdate("D, d M Y H:i:s")." GMT"); header("Cache-Control: post-check=0, pre-check=0",false); session_cache_limiter("must-revalidate"); // and after you start the sessionsession_start(); ?> I try some combinations using header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate"), but when clicking the back button, the last changes in the form back to their previous states. The combination above works fine with IE 6.x. I didn't test this with other browsers. When I try something like session_cache_limiter("nocache, must-revalidate") it doesn't work. The page only updates when I used the browser's refresh button. In dynamic web sites this is not g

How to Enable IMAP PHP in xampp

The imap extension comes as standard with the PHP installation. You just need to enable it in your php.ini   Enable IMAP in XAMPP: You need to configure your php.ini file to enable IMAP extension Search for the line ;extension=php_imap.dll and remove semicolon(;) and restart your xampp. The line should look like as mentioned below. extension=php_imap.dll Note : New php version does not have dll anymore. The default php.ini should already contain a line to load the extension but commented out: ;extension=imap Remove semicolon from above like below extension=imap Enable IMAP in Linux: If you are using LAMP server, First install IMAP using the command on terminal $ sudo apt-get install php5-imap To enable IMAP, run the following command. sudo phpenmod imap Restart apache server with below command sudo service apache2 restart